De Vuurmeester

  • Post author:
  • Post category:blog

Oorspronkelijk Koken!

Christian is eigenaar van “De Vuurmeester”

Ik kwam in aanraking met het koken op houtvuur in Zweden, waar in sommige streken er nog altijd veel op houtvuur gekookt wordt, en niet alleen buiten. Het hout gestookt fornuis is nog lang niet verdwenen. En gelukkig maar.. Het koken op hout heeft een authentieke beleving en geeft een heerlijke smaak.

Voor het koken op vuur maak ik het liefst gebruik van diverse kook mogelijkheden. De driepoot, rocket stove of gietijzeren Dutch ovens. De Dutch Oven is een  prachtig product dat zorgt voor een gelijkmatige warmtegeleiding. Het vergt iets meer onderhoud dan een gewone pan, maar als je gietijzer goed behandeld heb je een pan voor het leven. In plaats van hout maak ik ook veel gebruik van briketten omdat hiermee de temperatuur zich beter laat regelen.

De recepten zijn geschreven voor het koken op houtvuur, maar kunnen redelijk eenvoudig omgezet worden voor gebruik in de gewone keuken.

Een van mijn recepten, welke ook in mijn blog staan ( https://www.devuurmeester.nl/category/recepten/ ) is uitermate geschikt voor de Dutch Ovens van Valhal.

Aardappelgratin

Gegratineerde aardappelen of te wel gratin dauphinois.. de klassieker uit de Franse keuken. Gratin dauphinois is een streekgerecht uit de Dauphiné. Het is een “zwaar” en heel voedzaam gerecht… En uitermate geschikt voor de Dutch Oven! Dit recept mocht dus ook niet ontbreken.

De kenners zijn het er niet over eens of het gerecht nu gemaakt dient te worden met alleen maar (dikke) room en aardappelen of dat er kaas, eieren en groenten aan toegevoegd mogen worden. Nu kan het mij niet zoveel schelen wat de kenners ervan vinden, ik maak het dus met groenten, eieren en kaas. Zo als ik het lekker vind, en ik hoop dat jullie dat ook doen.

Gegratineerde aardappelen zijn namelijk heel geschikt om mee te experimenteren. Gebruik dus vooral de toevoegingen die jij lekker vindt.

Wat heb je nodig?

600 gram aardappelschijfjes
3 eieren
100 milliliter kookroom
100 milliliter melk
2 tenen knoflook
1 ui
1 paprika
3 bosuitjes
geraspte kaas
peper
zout
tex-mex kruiden
paneermeel

Hak de knoflook fijn en snijd de uien in halve ringen. Snijd de bosuitjes in kleine ringen en de paprika in blokjes. Doe de gesneden groenten in je pan en bedek de groentemix met de aardappelschijfjes. Als je heel ordelijk en netjes bent kun je dit dakpansgewijs doen, zorg er dan voor dat de volgende laag de andere kant op ligt. Zo blijft er ruimte tussen de aardappelen.. Als je, net als ik, iets minder netjes en ordelijk bent dan gaan ze schots en scheef in de pan.

Breek de eieren in een schaal en mix met de melk en de room, breng op smaak met wat peper,zout en wat tex-mex kruiden. Die laatste vind ik lekker, maar die kun je natuurlijk ook weglaten of vervangen voor iets anders. Giet het eimengsel over de aardappelen. Bestrooi de aardappelen met wat geraspte kaas en een beetje paneermeel. Dit zorgt voor een mooi bruin korstje. Bak de schotel op 190 graden Celsius gaar. 

En zoals altijd bij het koken op hout.. er gaat niets boven je eigen waarneming, veel en vaak!