Coox

COOX

 

Let’s COOX together


De COOX stove is een super makkelijk houtgestookt kooktoestel voor buiten waarmee je heerlijke gerechten kan maken.  Je kunt met de COOX koken, braden, grillen, stoven en zelfs mee frituren. De COOX is uit te breiden met de GoGrill en een dubbel kooksysteem.

Envirofit G3300 vooraanzicht   

 

Eind 2013 zijn wij van Grills & Stoves benaderd door Klimaatbureau HIER of zij de Envirofit rocket stove konden inzetten om het verhaal achter “koken op openvuur” in derde wereldlanden en de oplossingen hiervoor te vertellen. Bij aankoop van een COOX stove helpt u mensen in derde wereldlanden!

 

De stichting achter de campagne

Het HIER klimaatbureau is een stichting zonder winstoogmerk die heel Nederland wil betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. HIER is initiator van een veelheid van initiatieven en campagnes, zoals het HIER Klimaatstraatfeest, de Groene stroomchecker, de kortingswebsite HIER bespaart en de CO2-Prestatieladder.

 

Hiereendaareen 

Met de verkoop van elke COOX hier, wordt één clean cookstove voor een gezin in een ontwikkelingsland gerealiseerd. 

 

Over het COOX project

HIER wil Nederlandse burgers en bedrijven de handvaten geven om mee te werken aan de internationale uitrol van clean cookstoves in ontwikkeligslanden. Clean cookstoves hebben een enorm reductiepotentieel en kunnen een belangrijke bijdrage leveren om de twee graden doelstelling in zicht te houden. Met de COOX willen wij de clean cookstoves op een leuke en laagdrempelige manier bekend maken bij het Nederlands publiek. Via COOX4Climate kunnen consumenten en bedrijven vervolgens zorgen voor meer betaalbare clean cookstoves voor gezinnnen in ontwikkelingslanden.

 

Dutch Spark for Clean Cooking

Wij zijn lid van de Dutch Spark for Clean Cooking, een partnerschap van 14 Nederlandse maatschappelijke organisaties, bedrijven en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit Nederland hebben wij een gezamenlijke doelstelling van 10 miljoen clean cookstoves in 2017. Dat is 10 procent van de internationale doelstelling van de Global Alliance for Clean Cookstoves die in 2010 is opgericht door o.a. Hillary Clinton en streeft naar 100 miljoen clean cookstoves in 2020.

Partners COOX werkt samen met verschillende partners die ons helpen in ons streven om de COOX in Nederland bekend te maken en er zoveel mogelijk te verspreiden in ontwikkelingslanden.

 

 

HIER een stove, DAAR een stove met het BIX fund

Wat is het BIX fund?

 Het ‘Bottom of the Pyramid Impact Exchange (BIX) Fund’ is in 2013 opgericht door ShellFoundationenCardanoDevelopment.Het is een fonds dat duurzame huishoudelijke apparaten voor huishoudens in arme landen voorfinanciert. Het gaat dan om huishoudelijke producten die het huishouden direct voordeel opleveren (zoals geld of tijdsbesparing) maar ook van algemeen nut zijn doordat ze zorgen voor betere leefomstandig-heden of leefomgeving. Producten die door BIX ondersteund kunnen worden zijn: verbeterde kooktoestellen, water filters, zonnelantarens etc.

Het BIX fund beheert momenteel het cookstove project van de Shell Foundation. Dit project ondersteunt inmiddels meer dan 15 verschil- lende retailers van kooktoestellen in Afrika en India. De landen waarin de kooktoestellen worden verkocht zijn: Kenia, Tanzania, Kameroen, Ivoorkust, Zuid-Afrika, Nigeria, Ghana, Democratische Republiek Congo, Oeganda en India. Door toedoen van de BIX financiering zijn al meer dan 300,000 kooktoestellen in gebruik. Deze kooktoestellen genereren CO2-credits. Tot nu toe heeft BIX alleen Envirofit kooktoestellen voorgefinancierd.

 

HIER een stove, DAAR een stove

 Het HIER Klimaatbureau heeft een deal met het BIX fonds gesloten dat voor elke cookstove die in Nederland wordt verkocht er één verbeterd kooktoestel wordt voorgefinancierd via het BIX fonds. Per verkochte cookstove gaat een bedrag van €15 naar het BIX fund, een bedrag dat gelijk is aan de voorfinanciering van de producent in een ontwikkelingsland. Dat betekent dat door de aankoop van een cookstove in Nederland een huishouden in een ontwikkelingsland een kooktoestel tegen gereduceerde prijs kan kopen. De prijs van de cookstove DAAR wordt door dit mechanisme ongeveer gehalveerd. Dit is een aanzienlijk verschil voor een arm gezin en de anders onbetaalbare cookstove wordt betaalbaar. Het gaat om precies dezelfde stove van Envirofit.

 

Zo hebben ze DAAR een hoogwaardige schone technologie om op te koken die naast geld en tijdsbesparing ook de leefomgeving verbeterd. Er hoeft minder brandhout / houtskool per maaltijd gebruikt te worden en rokerige keukens zijn verleden tijd. Het BIX fonds doet haar voorfinanciering op basis van deze positieve impacts.

 

Wie hier in Nederland een cookstove koopt en dit mechanisme in werking zet, draagt direct bij aan de broeikasgas reducties die het verbeterde kooktoestel oplevert wanneer het wordt gebruikt door het gezin DAAR. Elke koper van een cookstove HIER ontvangt daarom reductie certificaten gerealiseerd door het gezin DAAR. Dit schept een band tussen wereldburgers die nu eigenaar zijn van hetzelfde kooktoestel en beide positief betrokken zijn bij de reductie van klimaatverandering.

 

Waarom Envirofit?

 De kooktoestellen van Envirofit voldoen aan de zwaarste kwaliteitseisen. Bij de ontwikkeling is de gebruiker centraal gesteld, waardoor het kooktoestel zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de mensen. De prijs-kwaliteit verhouding van Envirofit is één van de meest gunstigste op dit moment.

 

Hoe zit het precies met de getallen?

 De broeikasgas reductie die de koper van een COOX HIER mogelijk maakt DAAR is uit te drukken in reductiecertificaten gelijk aan 3 ton CO2. Deze certificaten of CO2-credits worden door BIX aan de campagne uitgegeven, zodat het HIER klimaatbureau de impact van de campagne in ton CO2 bespaard kan bijhouden. Dit zijn door de Gold Standard gecertificeerde carbon credits. Deze carbon credits hebben elk een uniek serienummer. De koper kan deze certificaten gebruiken om zijn of haar eigen CO2 uitstoot te compenseren.

Om te begrijpen hoe deze emissies in verhouding staan met wat een Nederlands huishouden uitstoot is het waardevol om te weten dat een gemiddelde voetafdruk van een Nederlands huishouden 8.4 tCO2 per jaar is (milieucentraal). Dit is voornamelijk opgebouwd uit emissies door gebruik van elektriciteit, gas, auto en vliegtuigen. 3tCO2 is dus niet genoeg om te claimen dat een huishouden klimaat neutraal is. 3tCO2 staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid aardgas verstookt door een gemiddeld Nederlands huishouden, of de uitstoot van één jaar autorijden. Men zou dus kunnen claimen dat men één jaar klimaatneutraal rijdt bij aanschaf van een cookstove.

 

let's COOX together
Hier één/ Daar één
CASPAR+logo's (Large)
Envirofit G3300 Vooraanzicht
Envirofit G3 Houtstove Black
IMG 2117
2014 12 15 09 48 27 (3)
IMG 2192
IMG 3071
221638
P7121031
IMG 3302 Copy